Vandaag start de dag grijs en nat en dit blijft de hele dag zo. Op het programma staat Sainte-Mere-Eglise met kerk (parachutist) en museum. Op weg hier naartoe gaan we nog langs de caramel fabriek van Normandie die elke dag om exact 10 uur een rondleiding geeft voor geinteresseerden. En aangezien wij wel geinteresseerd zijn in caramel wordt de wekker gezet en staan we om 9:50 in de wachtruimte. Tijdens de rondleiding steken we niet veel op aangezien deze in het Frans is, de zaken die men laat zien en proeven geven echter wel een goed beeld. Naderhand verlaten we de fabriek . . . via de winkel. Daarna rijden we dus door naar Saint-Mer-Eglise. Als eerste bekijken we de kerk, waaraan een parachute met pop hangt. In de kerk verwijst een glas in lood raam naar WOII. Hierna gaan we naar het museum dat het verhaal verteld rondom de parachutelandingen met de gliders in deze streek. Een mooi museum. Hierna (het is inmiddels 14 uur) gaan we nog even langs de boulangier voor een brood en een lekker stokbrood. Gezien de aanhoudende motregen eten we dit in de auto op. Na enig overleg gaan we richting het Utah strand om daar een kijkje te nemen. Onderweg zien we een aantal standbeelden ter eerbetoon aan de geallieerden. Bij het strand is er een uitgebreid monument wat we hebben bekeken. Als laatste op het programma voor vandaag staat het Rangers museum in Grand Camp Maisy. Onderweg een korte stop in het dorpje Saint Marie du Mont waar we een kerk bekijken en waar na de parachute dropping allerlei ontmoetingen (soms bloedig en soms niet) tussen de bezetters en de pas gelande geallieerden beschreven staan. Het rangers museum verteld het verhaal van het speciale Rangers bataljon dat de opdracht had Point du Hoc (zondag bezocht) in te nemen. Weer zo'n indrukwekkend verhaal dat met plakkaten en een korte film wordt verteld. Hierna gaan we retour naar het appartement, we eten vandaag aardappels met bloemkool en een karbonade.
dinsdag 17 september 2013
Port-en-Bessin-Huppain ( 17 sept )
Vandaag start de dag grijs en nat en dit blijft de hele dag zo. Op het programma staat Sainte-Mere-Eglise met kerk (parachutist) en museum. Op weg hier naartoe gaan we nog langs de caramel fabriek van Normandie die elke dag om exact 10 uur een rondleiding geeft voor geinteresseerden. En aangezien wij wel geinteresseerd zijn in caramel wordt de wekker gezet en staan we om 9:50 in de wachtruimte. Tijdens de rondleiding steken we niet veel op aangezien deze in het Frans is, de zaken die men laat zien en proeven geven echter wel een goed beeld. Naderhand verlaten we de fabriek . . . via de winkel. Daarna rijden we dus door naar Saint-Mer-Eglise. Als eerste bekijken we de kerk, waaraan een parachute met pop hangt. In de kerk verwijst een glas in lood raam naar WOII. Hierna gaan we naar het museum dat het verhaal verteld rondom de parachutelandingen met de gliders in deze streek. Een mooi museum. Hierna (het is inmiddels 14 uur) gaan we nog even langs de boulangier voor een brood en een lekker stokbrood. Gezien de aanhoudende motregen eten we dit in de auto op. Na enig overleg gaan we richting het Utah strand om daar een kijkje te nemen. Onderweg zien we een aantal standbeelden ter eerbetoon aan de geallieerden. Bij het strand is er een uitgebreid monument wat we hebben bekeken. Als laatste op het programma voor vandaag staat het Rangers museum in Grand Camp Maisy. Onderweg een korte stop in het dorpje Saint Marie du Mont waar we een kerk bekijken en waar na de parachute dropping allerlei ontmoetingen (soms bloedig en soms niet) tussen de bezetters en de pas gelande geallieerden beschreven staan. Het rangers museum verteld het verhaal van het speciale Rangers bataljon dat de opdracht had Point du Hoc (zondag bezocht) in te nemen. Weer zo'n indrukwekkend verhaal dat met plakkaten en een korte film wordt verteld. Hierna gaan we retour naar het appartement, we eten vandaag aardappels met bloemkool en een karbonade.